400 κιλά βάρος, κοντά 3 μέτρα: Το μεγαλύτερο ψάρι που πιάστηκε στις ελληνικές θάλασσες με το ζόρι χωρούσε σε φωτογραφία

March 29, 2024


Ενώ πολλοί ίσως παραμένουν στην εντύπωση ότι οι τόνοι είναι ασήμαντα ψαράκια που υπάρχουν αποκλειστικά εντός κονσερβοκουτιών στα ράφια των supermarket, η πραγματικότητα εκπλήσσει, καθώς αυτά τα όντα είναι πραγματικά μεγαλοπρεπή, κάτι που έχει καταγραφεί ακόμα και στα γαλάζια νερά της Ελλάδας.Ειδικά, οι αλιείς συχνά έχουν την ευκαιρία (με τους τόνους να έχουν την αντίθετη τύχη) να αλιεύουν τέτοια θ…

...ι αλιείς συχνά έχουν την ευκαιρία (με τους τόνους να έχουν την αντίθετη τύχη) να αλιεύουν τέτοια θαλάσσια πλάσματα, τα οποία φτάνουν σε πολύ υψηλές τιμές στις αγορές της Ευρώπης και ακόμη περισσότερο στην Ιαπωνία, όπου η θαλασσινή κουζίνα αποτελεί μέρος της πολιτιστικής λατρείας.Αξιοσημείωτο...

Στις ελληνικές θάλασσες, ένα εντυπωσιακό θαλάσσιο πλάσμα αποκαλύπτει την αληθινή του διάσταση…

Ενώ πολλοί ίσως παραμένουν στην εντύπωση ότι οι τόνοι είναι ασήμαντα ψαράκια που υπάρχουν αποκλειστικά εντός κονσερβοκουτιών στα ράφια των supermarket, η πραγματικότητα εκπλήσσει, καθώς αυτά τα όντα είναι πραγματικά μεγαλοπρεπή, κάτι που έχει καταγραφεί ακόμα και στα γαλάζια νερά της Ελλάδας.

Ειδικά, οι αλιείς συχνά έχουν την ευκαιρία (με τους τόνους να έχουν την αντίθετη τύχη) να αλιεύουν τέτοια θαλάσσια πλάσματα, τα οποία φτάνουν σε πολύ υψηλές τιμές στις αγορές της Ευρώπης και ακόμη περισσότερο στην Ιαπωνία, όπου η θαλασσινή κουζίνα αποτελεί μέρος της πολιτιστικής λατρείας.

Αξιοσημείωτο είναι ένα περιστατικό που συνέβη πριν από λίγους μήνες, όταν η ομάδα του Κωνσταντίνου Χατζήπαπα από την Κυλλήνη της Πελοποννήσου, πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή αλίευση.

Συγκεκριμένα, στις 19 Φεβρουαρίου, η τράτα του Κωνσταντίνου Χατζήπαπα, ανιψιού του διάσημου καπετάνιου Αρίστου Χατζήπαπα, επέστρεψε στο λιμάνι με έναν τεράστιο τόνο βάρους περίπου 400 κιλών!

Το μέγεθος του τόνου ήταν τέτοιο που δυσκολευόταν ακόμη και ο φωτογραφικός φακός να τον αποθανατίσει στο σύνολό του, ενώ ξεχώρισε τόσο πολύ που έγινε αντικείμενο ρεπορτάζ ακόμα και στα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Τόνος το μεγαλύτερο ψάρι

Όπως προαναφέρθηκε, η τύχη του αυτού γιγάντιου τόνου ήταν να διατεθεί μέσω ενός κεντρικού ιχθυοπωλείου της Αθήνας σε διάφορες ευρωπαϊκές αγορές, ξεκινώντας έτσι μια εντυπωσιακή πορεία από τα ελληνικά νερά μέχρι τα διεθνή ιχθυαγοράς.

Εντούτοις, ακόμη και αυτό το θηλυκό άκακο “τέρας” των θαλασσών δεν παύει να είναι μικρότερο κατά σχεδόν 270 κιλά σε σύγκριση με τον ρεκόρμαν τόνο που είχε αλιευθεί από έναν Καναδό ψαρά το 1979, ο οποίος έφτασε τα 678 κιλά, κατακτώντας μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες!

Αυτές οι εντυπωσιακές αλιεύσεις αποδεικνύουν όχι μόνο την απίστευτη ποικιλομορφία και μεγέθη που μπορεί να κρύβει η θάλασσα, αλλά και την αξία που έχουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ελλάδας, προσφέροντας μοναδικές στιγμές και εμπειρίες στους επαγγελματίες της αλιείας, αλλά και σημαντικά διδάγματα για την ανάγκη προστασίας και διατήρησης των θαλάσσιων πόρων.


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.