Υπόθεση Μαζωνάκη – Σoκ με την αποκάλυψη Γαλεντέρη: «Το πιθανότερο είναι η προποφόλη να προκ..»

Υπόθεση Μαζωνάκη – Σoκ με την αποκάλυψη Γαλεντέρη: «Το πιθανότερο είναι η προποφόλη να προκ..»

Υπόθεση Μαζωνάκη – Σoκ με την αποκάλυψη Γαλεντέρη: «Το πιθανότερο είναι η προποφόλη να προκ..»

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξήγησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» πώς η παρουσία προποφόλης αλλάζει τα δεδομένα της υπόθεσης και γιατί η άμεση κλήση στο ΕΚΑΒ θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες αναστροφής της κατάστασης


Νέα διάσταση στα δεδομένα της υπόθεσης δίνουν οι πληροφορίες για παρουσία προποφόλης στις τοξικολογικές εξετάσεις του Γιώργου Μαζωνάκη, με τον ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη να εξηγεί στο «Χαμογέλα και Πάλι» τη δράση της συγκεκριμένης ουσίας και τον πιθανό μηχανισμό μέσω του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική και στη συνέχεια καρδιακή ανακοπή.

Όπως εξήγησε, η προποφόλη χρησιμοποιείται για καταστολή και γενική αναισθησία και απαιτεί εξαιρετικά προσεκτική χορήγηση και παρακολούθηση, καθώς ακόμη και μικρή υπέρβαση της απαιτούμενης ποσότητας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπνευστική καταστολή.

«Η προποφόλη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται σε γενική αναισθησία για καταστολή. Λίγο να ξεπεράσεις το ορθό που οφείλει να χορηγηθεί, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική καταστολή και καρδιακή ανακοπή. Καθίσταται μια θανατηφόρα ουσία σε χέρια μη ειδικού», ανέφερε ο Δημήτρης Γαλεντέρης.

«Αυτό αλλάζει την εικόνα που είχαμε μέχρι τώρα»

«Αυτό αλλάζει την εικόνα που είχαμε μέχρι τώρα. Από τη νεκροτομή δεν είχαμε κάτι το ιδιαίτερο, κάποια ευρήματα δηλαδή που να επεξηγούν τον μηχανισμό θανάτου. Τώρα από τις τοξικολογικές φαίνεται ένας μηχανισμός που είναι συμβατός με τα ευρήματα της νεκροτομής», σημείωσε.

«Η προποφόλη καταδεικνύει το παράνομο της πράξης και της χρήσης φαρμάκων που δεν πρέπει να γίνεται από το συγκεκριμένο ιατρείο, αλλά έχει και προεκτάσεις στο κομμάτι απόκρυψης στοιχείων. Να υπενθυμίσουμε ότι δεν βρέθηκαν τα σκευάσματα της προποφόλης την επόμενη ημέρα», ανέφερε.

«Μου κάνει εντύπωση ότι εφόσον χρησιμοποιήθηκε από έναν γιατρό, όφειλε να γνωρίζει ότι αφενός είναι επικίνδυνη, αφετέρου δεν έχει αντίδοτο. Είναι γνωστό σε όλους τους γιατρούς ότι δεν έχει αντίδοτο».

Ο πιθανός μηχανισμός και η σημασία της άμεσης κλήσης στο ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με την εκτίμηση που εξέφρασε ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ένα πιθανό σενάριο είναι η προποφόλη να προκάλεσε αρχικά αναπνευστική παύση και στη συνέχεια, μέσα σε λίγα λεπτά, να ακολούθησε η καρδιακή ανακοπή.

«Το πιθανότερο σενάριο είναι η προποφόλη να προκάλεσε την αναπνευστική παύση, με αποτέλεσμα να παρασύρει και την καρδιά, να κάνει λίγα λεπτά μετά και την ανακοπή», εξήγησε.

«Σε νοσοκομειακό περιβάλλον δεν θα είχε την ίδια κατάληξη. Όταν η προποφόλη καταστέλλει το αναπνευστικό, ο αναισθησιολόγος αερίζει με μάσκα είτε διασωληνώνει. Εδώ δεν μπορούσε να συμβεί τίποτα από τα δύο, άρα αναπόφευκτα ο ασθενής πεθαίνει», ανέφερε.

Καθοριστικής σημασίας, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ήταν και ο χρόνος στον οποίο θα μπορούσε να έχει ζητηθεί εξειδικευμένη βοήθεια. Όπως τόνισε, εάν είχε κληθεί άμεσα το ΕΚΑΒ, οι πιθανότητες αντιμετώπισης της καταστολής που προκαλεί η προποφόλη θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερες.

«Αν είχαν καλέσει άμεσα το ΕΚΑΒ, λαμβάνοντας υπόψη τα αντανακλαστικά του ΕΚΑΒ που ήταν οξέα, καθώς έφτασε σε τρίλεπτο η διασωστική, οι πιθανότητες να αντιστραφεί η προποφόλη ήταν σημαντικότατες», κατέληξε ο Δημήτρης Γαλεντέρης.

ΠΗΓΗ

Υπόθεση Μαζωνάκη: Το κινητό της γιατρού «μίλησε» – Όλα όσα διέγραψε όταν πέθανε στα ιατρείο της ο τραγουδιστής

Υπόθεση Μαζωνάκη: Το κινητό της γιατρού «μίλησε» – Όλα όσα διέγραψε όταν πέθανε στα ιατρείο της ο τραγουδιστής

«Δεν ξέρω γιατί μας το έκανε αυτό ο Θεός»: Η συγκλονιστική μαρτυρία 90χρονης από τα Ζωνιανά που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία

«Δεν ξέρω γιατί μας το έκανε αυτό ο Θεός». Με αυτά τα λόγια μια 90χρονη κάτοικος των Ζωνιανών περιγράφει τις δύσκολες ώρες που έζησε το χωριό, το οποίο

Μητσοτάκης: «Δεν θα αφήσουμε την παγκόσμια ενεργειακή κρίση να γίνει εθνικό αδιέξοδο για τα ελληνικά νοικοκυριά»

Όσον αφορά τα μέτρα για την ενέργεια τόνισε ότι «αυτό που προέχει είναι να μην αφήσουμε μια παγκόσμια κρίση να μετατραπεί σε εθνικό αδιέξοδο για τα ελληνικά

Αποκάλυψη σoκ από Μιχάλη Γιαννάκο για τους 2 γιατρούς: «Δεν ήθελαν να σώσουν τον Μαζωνάκη, ήθελαν να …»

Το ρολόι έδειχνε τις απογευματινές ώρες της μοιραίας ημέρας που έμελλε να αλλάξει για πάντα τα δεδομένα και να βυθίσει στο πένθος την ελληνική μουσική σκηνή.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Πέθανε στα χέρια των γιατρών πριν λίγο – Απαρηγόρητη η οικογένεια του

Σύμφωνα με πληροφορίες από protothema.gr, το βρέφος μεταφέρθηκε από την οικογένειά του στα Επείγοντα της Παιδιατρικής σε σοβαρή κατάσταση, με συμπτώματα εμπυρέτου λοίμωξης Τραγική κατάληξη είχε ένα…