Σύγκρουση τρένων στην Ισπανία: Καθηγήτρια του Κέιμπριτζ στους 69 νεκρούς – Πήγαινε για να βραβευτεί

Μία διακεκριμένη καθηγήτρια του Κέμπριτζ βρήκε τραγικό θάνατο στο σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στην πόλη Ούρδα της Ισπανίας. Στη σύγκρουση των τρένων στις 28

Σύγκρουση τρένων στην Ισπανία: Καθηγήτρια του Κέιμπριτζ στους 69 νεκρούς – Πήγαινε για να βραβευτεί

Ήταν διεθνώς αναγνωρισμένη για την πρωτοποριακή της έρευνα στη βιολογία των βλαστοκυττάρων και την ανάπτυξη των ανθρώπινων εμβρύων

Μία διακεκριμένη καθηγήτρια του Κέμπριτζ βρήκε τραγικό θάνατο στο σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στην πόλη Ούρδα της Ισπανίας. Στη σύγκρουση των τρένων στις 28 Οκτωβρίου 2026 έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 69 άνθρωποι και 70 αγνοούνται.


Στη σιδηροδρομική τραγωδία που εξακολουθεί να συγκλονίζει την Ισπανία σκοτώθηκε και η Δρ. Μάρτα Σαχμπάζι, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Medical Research Council (MRC LMB) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Ήταν διεθνώς αναγνωρισμένη για την πρωτοποριακή της έρευνα στη βιολογία των βλαστοκυττάρων και την ανάπτυξη των ανθρώπινων εμβρύων.

Η 41χρονη Shahbazi, μητέρα δύο παιδιών, ταξίδευε προς την Ανδαλουσία για να παραλάβει το βραβείο επιστημονικής αριστείας από την Ισπανική Εταιρεία Αναπτυξιακής Βιολογίας.

Η επιστημονική κοινότητα του Κέιμπριτζ εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια της Δρ. Μάρτα Σαχμπάζι, κάνοντας λόγο για μία «εμπνευσμένη, ταλαντούχα και παθιασμένη επιστήμονα», της οποίας ο θάνατος αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την αναπτυξιακή βιολογία.

Η τραγωδία συγκλόνισε και την επιστημονική κοινότητα, καθώς η δρ. Μάρτα Σαχμπάζι είχε αφιερώσει την καριέρα της στη μελέτη των πρώτων σταδίων της ανθρώπινης ανάπτυξης. Ως επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του MRC και συνεργαζόμενη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων του Κέιμπριτζ, συνέβαλε στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ανθρώπινα κύτταρα οργανώνονται και σχηματίζουν τα πρώτα στάδια ενός εμβρύου.

Η έρευνά της είχε διεθνή απήχηση, επειδή βοήθησε να φωτιστούν βασικά ερωτήματα για την εμφύτευση και την πρώιμη ανάπτυξη του ανθρώπινου εμβρύου. Η ομάδα της μελετούσε μοντέλα ανθρώπινης ανάπτυξης στο εργαστήριο, με στόχο να κατανοήσει καλύτερα τις κυτταρικές διεργασίες που συμβαίνουν πριν από τα πρώτα στάδια της κύησης. Συνάδελφοί της την περιέγραψαν ως επιστήμονα με φαντασία, αφοσίωση και σπάνια ικανότητα να εμπνέει τους γύρω της.

Η Σαχμπάζι ταξίδευε στην Ισπανία για να παραλάβει διάκριση από την Ισπανική Εταιρεία Αναπτυξιακής Βιολογίας, αναγνώριση της συμβολής της στον κλάδο. Ο θάνατός της αφήνει πίσω δύο παιδιά και μια ερευνητική κοινότητα που αποχαιρετά όχι μόνο μια διακεκριμένη επιστήμονα, αλλά και μια αγαπητή συνεργάτιδα και μέντορα. Το δυστύχημα κοντά στην Ούρδα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 69 ανθρώπους, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές.

«Γαλάζιο πλυντήριο»: Το σκίτσο του Αρκά για τη σύγκρουση τρένων στην Ισπανία που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στα social media το νέο σκίτσο του Αρκά, με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ: Η κακοκαιρία σαρώνει τα πάντα – Ολόκληρη περιοχή αποκλείστηκε, δραματική έκκληση στους κατοίκους

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη Σκιάθο και το Νότιο Πήλιο, με ισχυρές βροχοπτώσεις να μετατρέπουν δρόμους σε χειμάρρους, να π

Μόλις μαθεύτηκε για τον Γιώργο Κωνσταντίνου: Η εξομολόγηση στα 92 του που ραγίζει καρδιές – «Δεν έχω λόγο να ζήσω»

Την αδυναμία του να φανταστεί την καθημερινότητά του μακριά από τη θεατρική σκηνή εξέφρασε ο Γιώργος Κωνσταντίνου, μιλώντας για τη μακρά πορεία του στην υπ

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΛΑ ΠΤΩΜΑΤΑ – ΑΝΕΒΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Σε μία από τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές τραγωδίες στην ιστορία της Ισπανίας εξελίσσεται η σύγκρουση δύο τρένων υψηλής ταχύτητας στην επαρχία Τολέδο, με τον

Ανείπωτη τραγωδία: Τουλάχιστον 50 νεκροί και 179 τραυματίες από την σύγκρουση των τρένων

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 179 τραυματίστηκαν μετά από σύγκρουση δύο ταχύτατων τρένων στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της El Español.