Πολυκατοικίες: Kαθολική ασφάλιση για διαμερίσματα και κοινόχρηστους χώρους
Το 50% του πληθυσμού της χώρας και το 70% του πληθυσμού της Αττικής κατοικούν σε πολυκατοικίες. Η συμβίωση, ωστόσο, τόσο πολλών ανθρώπων σε ένα μεγάλο κτίριο,
Η ασφάλεια κατοικιών γίνεται μεμονωμένα ανά διαμέρισμα και δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα – Τι προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ n Ποια θέματα πρέπει να ξεκαθαριστούν
Το 50% του πληθυσμού της χώρας και το 70% του πληθυσμού της Αττικής κατοικούν σε πολυκατοικίες. Η συμβίωση, ωστόσο, τόσο πολλών ανθρώπων σε ένα μεγάλο κτίριο, όπως είναι μια πολυώροφη – και όχι μόνο – πολυκατοικία ενέχει και τον κίνδυνο ατυχήματος.
Μπορεί να ξεσπάσει φωτιά σε ένα διαμέρισμα ή μια αποθήκη, να σπάσουν τα υδραυλικά και να πλημμυρίσει ο χώρος κ.ά.
Τίθενται έτσι τα ερωτήματα:
- Τι γίνεται στην περίπτωση που η φωτιά για παράδειγμα, δεν κάψει μόνο το διαμέρισμα απ’ όπου ξεκίνησε αλλά και τα διπλανά, και τα κοινόχρηστα μέρη και τις εγκαταστάσεις της πολυκατοικίας;
- Πώς μπορούν να αποζημιωθούν – και από ποιον – οι ιδιοκτήτες των πληγέντων διαμερισμάτων;
- Πώς θα αποκατασταθεί η όλη λειτουργικότητα του κτιρίου;
Επιπλέον, αν ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες των άλλων διαμερισμάτων που καταστράφηκαν, αλλά και τη διαχείριση της πολυκατοικίας για τη ζημιά στα κοινόχρηστα, τότε, τι γίνεται;
Σήμερα, δεν υπάρχει η υποχρέωση ασφάλισης ολόκληρης της πολυκατοικίας, και τα όποια θέματα προκύπτουν… «λύνονται» – κατά κύριο λόγο – στις αίθουσες των δικαστηρίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Η ασφάλεια κατοικιών γίνεται μεμονωμένα ανά διαμέρισμα και δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, πλην των κατοικιών που έχουν αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο, η οποία συνήθως διακόπτεται με την εξόφληση του δανείου.
«Η υποχρέωση για ασφάλιση, τουλάχιστον των κοινόχρηστων χώρων, προβλέπεται στους περισσότερους κανονισμούς των πολυκατοικιών ως πρώτη υποχρέωση του κάθε διαχειριστή, πλην όμως, δυστυχώς ελάχιστοι το εφαρμόζουν, με δραματικές συνέπειες σε όποιες πολυκατοικίες σημειώθηκαν πυρκαγιές, εκρήξεις ή ζημιές από σεισμούς», επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, δικηγόρος Στράτος Παραδιάς.
Αυτός είναι και ο λόγος που η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει στην κυβέρνηση την καθιέρωση σημαντικών φορολογικών κινήτρων που θα βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους, ιδιαίτερα μάλιστα στις πολυκατοικίες.
Κάτι αρχίζει να κινείται
Η κατάρρευση, όμως, της πολυκατοικίας στα Πετράλωνα (τον περασμένο Ιούνιο), την ώρα που εκτελούνταν εργασίες στο διπλανό οικόπεδο, όχι μόνο άνοιξε πάλι τη συζήτηση περί υποχρεωτικής ασφάλειας κτιρίων, αλλά αποτελεί πλέον ένα από τα θέματα που έχουν ανατεθεί προς εξέταση στην 14μελή επιστημονική Ομάδα Εργασίας (που έχει συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης), με στόχο τη ριζική αναμόρφωση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί συνιδιοκτησίας και οριζόντιας/κάθετης ιδιοκτησίας.
Η σχετική συζήτηση αναμένεται να ανοίξει άμεσα στη σχετική επιστημονική επιτροπή.
Και τα ζητήματα/άξονες που εκ των πραγμάτων θα τεθούν προς συζήτηση φαίνεται πως θα είναι τα εξής:
- Αν η υποχρεωτική ασφάλιση για ζημιές θα περιλαμβάνει μόνο τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις της πολυκατοικίας ή και τα επί μέρους διαμερίσματα.
- Αν θα καταστεί υποχρεωτική η ασφάλιση της αστικής ευθύνης για ζημιές τρίτων, τόσο για τη διαχείριση της πολυκατοικίας (πτώση σοβάδων, ατύχημα στον ανελκυστήρα) όσο και για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων για ζημιές συνιδιοκτητών τους (πυρκαγιά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας που καταστρέφει κι άλλα διαμερίσματα ή και όλη την πολυκατοικία).
- Ποιους κινδύνους θα καλύπτουν οι ασφαλίσεις αυτές, τους συνήθεις τρεις κινδύνους της μείωσης του ΕΝΦΙΑ (πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμός) ή και άλλες αιτίες, όπως η καθίζηση/ κατάρρευση που σήμερα δεν ανήκουν στις συνήθεις καλύψεις.
Το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και στην Ελλάδα η ιδιωτική ακίνητη περιουσία είναι ασφαλισμένη σε μικρό ποσοστό, αυτό κυρίως λόγω τραπεζικού δανεισμού, η δε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τις ασφαλισμένες κατοικίες, αποδείχθηκε, όπως λέει, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ανεπαρκής για να το αυξήσει.
Η επέκταση της ασφάλισης σε όλες τις πολυκατοικίες θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ασφαλίστρων, διαμηνύει με επιστολή της προς την κυβέρνηση η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.
Το δημοφιλές ρόφημα που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας σύμφωνα με έρευνες
Η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών ενδέχεται να συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες π
Το δημοφιλές ρόφημα που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καpκίνο στο πάγκρεας σύμφωνα με νέες έρευνες
Το δημοφιλές ρόφημα που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καpκίνο στο πάγκρεας σύμφωνα με νέες έρευνες
Ανατριχιαστική στιγμή! Γενέθλια στο νεκροταφείο για τον Μπομπ- Τι έκανε πάνω από το μνήμα του Μαζωνάκη και δάκρυσε όλη η Νίκαια
Μια ημέρα γεμάτη συγκίνηση, αναμνήσεις και έντονη συναισθηματική φόρτιση βίωσε ο Μπομπ Δημητρόφ, με αφορμή τα γενέθλιά του. Ο στενός φίλος του αείμνηστου
Τραγωδία: 19χρονη φοιτήτρια Νομικής πέθανε από ένεση αδυνατίσματος
Μια σοκαριστική υπόθεση που επαναφέρει στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση ισχυρών φαρμακευτικών σκευασμάτων για
Στη φυλακή η σύντροφος του Φιρινίδη για την ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: «Λείπουν μόνο 900.000 ευρώ από τους εράνους, πήρα μία τσάντα Louis Vuitton»
Την πόρτα της φυλακής περνά η Βασιλική Μανησιώτη, καθώς κρίθηκε προφυλακιστέα μετά την πολύκροτη απολογία της για την υπόθεση της μεγάλης υπεξαίρεσης ύψους
Ακολούθησε το Freddonews.eu στο Facebook για όλες τις τελευταίες ειδήσεις