
Μετά τη ΔΕΘ μπαίνει ουσιαστικά στην τελική ευθεία ο πολιτικός σχεδιασμός για τις εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει μήνυμα ενότητας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και να ζητά από όλους να μπουν πιο δυνατά στη μάχη.Η διαβεβαίωση για τα ψηφοδέλτια, οι εσωκομματικές γκρίνιες, οι αιχμές προς υπουργούς και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, αλλά και η συζήτηση για το επιτελικό κράτο…
Μετά τη ΔΕΘ μπαίνει ουσιαστικά στην τελική ευθεία ο πολιτικός σχεδιασμός για τις εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει μήνυμα ενότητας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και να ζητά από όλους να μπουν πιο δυνατά στη μάχη.
Η διαβεβαίωση για τα ψηφοδέλτια, οι εσωκομματικές γκρίνιες, οι αιχμές προς υπουργούς και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, αλλά και η συζήτηση για το επιτελικό κράτος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο, ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που έγινε σήμερα, Πέμπτη (07.05.2026), όταν ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης τον ρώτησε φωναχτά από το έδρανο για τον ακριβή χρόνο των εκλογών.
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνουν μετά τη ΔΕΘ», απάντησε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πιο χαλαρό τόνο. Η συγκεκριμένη αποστροφή, πάντως, δεν αλλάζει τη σαφή αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα στην πρωτολογία του, όταν επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027.
Ο πρωθυπουργός θέλησε η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα να στείλει μήνυμα συσπείρωσης και όχι εικόνα εσωστρέφειας. Κάλεσε τους βουλευτές να μιλήσουν ανοιχτά, αλλά με πολιτικό μέτρο και συγκεκριμένα όρια. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, επιχείρησε να περιγράψει το κλίμα λέγοντας ότι «διαψεύστηκαν όλοι όσοι περίμεναν ότι θα τσακωνόμασταν», ενώ χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις «ουσιαστικές και ευπρεπείς».
Στη δευτερολογία του στάθηκε ξανά στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος του βουλευτή. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατοχυρωθεί συνταγματικά η επικοινωνία των βουλευτών με τη δημόσια διοίκηση, «με όρους διαφάνειας». Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε το επιτελικό κράτος, τονίζοντας ότι η στήριξη που του έδωσαν οι βουλευτές αποτελεί «την καλύτερη απάντηση» σε όσους είχαν ήδη προεξοφλήσει το περιεχόμενο της συζήτησης, χαρακτηρίζοντάς το «κατάκτηση» της κυβέρνησης.
Στέλνοντας μήνυμα συστράτευσης, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να ιδρώσουμε όλοι μαζί τη φανέλα», αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπάρχουν «αποκλίσεις στον ενθουσιασμό» με τον οποίο ορισμένοι στηρίζουν το κυβερνητικό έργο. «Πρέπει να δίνουμε και τις δύσκολες μάχες», φέρεται να είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια «σιωπηλή πλειοψηφία» που έχει συνδέσει το μέλλον της με την πολιτική της ΝΔ και η οποία, όπως σημείωσε, είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που εμφανίζει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις.
Δείτε και αυτά