Ξέσπασε ο Σταμάτης Γαρδέλης: «Το τελευταίο πράσινο που είχε μείνει στην Αττική…» – Η στιγμή που έγινε viral

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι Αρχές, καθώς η μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή 31 Ιουλίου στη Βοιωτία και επεκτάθηκε προς τη Δυτική

Ξέσπασε ο Σταμάτης Γαρδέλης: «Το τελευταίο πράσινο που είχε μείνει στην Αττική…» – Η στιγμή που έγινε viral

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι Αρχές, καθώς η μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή 31 Ιουλίου στη Βοιωτία και επεκτάθηκε προς τη Δυτική Αττική συνεχίζει να καίει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.


Το πύρινο μέτωπο παραμένει εξαιρετικά δύσκολο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τους εθελοντές και τις ομάδες πολιτικής προστασίας να δίνουν τεράστια μάχη προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της φωτιάς και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας είναι και ο ηθοποιός Σταμάτης Γαρδέλης, ο οποίος διαθέτει σπίτι στην περιοχή Κρύο Πηγάδι της Βοιωτίας.

Ο ίδιος, βλέποντας από κοντά την καταστροφή που προκαλεί η φωτιά, εξέφρασε την αγωνία του για το περιβάλλον και τις συνέπειες που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μεγάλο μέρος του τελευταίου πράσινου πνεύμονα της Αττικής έχει χαθεί μέσα στις φλόγες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας του φυσικού τοπίου.

Τεράστια επιχείρηση κατάσβεσης – Εκατοντάδες πυροσβέστες στη μάχη

Η επιχείρηση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με συνολικά 496 πυροσβέστες να συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Στο πεδίο επιχειρούν 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 1η, 2η, 4η, 5η, 6η, 10η και 18η ΕΜΟΔΕ, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων που βρίσκονται δίπλα στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, χρησιμοποιούνται 134 πυροσβεστικά οχήματα, με την κινητοποίηση να χαρακτηρίζεται μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Σημαντική βοήθεια παρέχουν και ξένες αποστολές πυροσβεστών μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος προεγκατάστασης. Συγκεκριμένα, στη μάχη έχουν ενταχθεί 23 Γάλλοι πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, καθώς και 23 Ρουμάνοι πυροσβέστες με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Νέα μέτωπα και συνεχείς εκκενώσεις μέσω 112

Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα μεταβλητή, καθώς οι άνεμοι επηρεάζουν συνεχώς την πορεία της φωτιάς.

Στη Δυτική Αττική καταγράφονται ενεργά μέτωπα, με το ένα να βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και τις δυνάμεις να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο Κρύο Πηγάδι.

Παράλληλα, δεύτερο μέτωπο κινείται προς την περιοχή των Μεγάρων, με κατεύθυνση προς το πεδίο βολής Κανδηλίου, αυξάνοντας την ανησυχία των κατοίκων.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής, οι Αρχές χρειάστηκε να ενεργοποιήσουν επανειλημμένα το 112, στέλνοντας μηνύματα εκκένωσης σε κατοίκους περιοχών όπως Τούτουλη, Νέα Δάφνη, Πευκενέας, Άγιος Σαράντης, ΒΙΠΕ Μεγάρων, Κανδήλι και Αγία Σκέπη.

Στόχος ήταν η έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών και η αποφυγή κινδύνων από την ανεξέλεγκτη πορεία των φλογών.

Δύσκολες καιρικές συνθήκες – Ο φόβος των αναζωπυρώσεων

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες συνεχίζουν να δυσκολεύουν σημαντικά το έργο των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του meteo.gr, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι αποτελούν τον βασικό παράγοντα που δυσχεραίνει την κατάσβεση.

Κατά τις μεσημβρινές ώρες, οι άνεμοι έφταναν τα 30 έως 40 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ οι ριπές άγγιζαν ακόμη και τα 60-70 χιλιόμετρα την ώρα.

Αν και αναμενόταν προσωρινή εξασθένηση των ανέμων κατά τις βραδινές ώρες, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για νέα ενίσχυσή τους από το πρωί της Δευτέρας.

Παράλληλα, η άνοδος της θερμοκρασίας μειώνει την υγρασία στα δασικά καύσιμα, δημιουργώντας ακόμη πιο εύφλεκτες συνθήκες και αυξάνοντας τον κίνδυνο νέων αναζωπυρώσεων.

Οι Αρχές παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, παρακολουθώντας συνεχώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς μέσω δορυφορικών εικόνων και μετεωρολογικών δεδομένων.

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται, με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να δίνουν έναν αγώνα δρόμου για τον περιορισμό της καταστροφής.

ΣΟΚ στον αέρα του MEGA: Πυροσβεστικό πήγε να πατήσει τον δημοσιογράφο την ώρα του ρεπορτάζ – Πάγωσαν όλοι με το βίντεο

Στιγμές μεγάλης έντασης και αγωνίας σημειώθηκαν στην πρώτη γραμμή της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στο Σκάλωμα Φωκίδας, όταν τηλεοπτικό συνεργείο του MEG

Συναγερμός στις Αρχές: Συνελήφθη 44χρονος για εμπρησμό από πρόθεση – Το στοιχείο που προκαλεί ανατριχίλα

Στη σύλληψη ενός 44χρονου προχώρησαν οι Αρχές για την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου (1/8) στην περιοχή Πάστρα της Κεφαλονιάς. Σε βάρος του έχε

Ο Σταμάτης Γαρδέλης στο πύρινο μέτωπο: «Το τελευταίο πράσινο που έχει μείνει στην Αττική το κάψαμε» – Ξέσπασε ο ηθοποιός [βίντεο]

Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της Δυτικής Αττικής και της Νότιας Βοιωτίας παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 31/07 συνεχίζει να μαίνεται για τρίτη συνεχή ημέρα. Η φωτιά, η οποία ξεκίνησε από τη Βοιωτία και επεκτάθηκε ταχύτατα, έχει δημιουργήσει συνθήκες απόλυτης ετοιμότητας για τις αρχές, οι οποίες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες […]

«Πες τους να φέρουν εναέρια τώρα!» – Συγκλονιστικό βίντεο από τη φωτιά στα Μέγαρα με πέντε δεξαμενές προπανίου σε κίνδυνο

Δραματικές στιγμές επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων με την φωτιά να καίει τα πάντα στο διάβα της και τους πυροσβέστες μαζί με τους κατοίκους να

Βίντεο ντοκουμέντο: Έτσι ξεκίνησαν όλα Τα πρώτα δευτερόλεπτα από το σημείο μηδέν όπου ξέσπασε η πυρκαγιά

Βίντεο ντοκουμέντο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το protothema.gr, καταγράφει τα πρώτα λεπτά από την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βοιωτία