Στον εισαγγελέα η γυναίκα οδηγός που πάτησε σκύλο με ΙΧ στην Κέρκυρα – Αντιμέτωπη με κάθειρξη έως 10 έτη και πρόστιμο

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε η 44χρονη οδηγός που κατηγορείται ότι παρέσυρε και σκότωσε με το αυτοκίνητό της έναν σκύλο στην Κέρκυρα, σε ένα περιστατικό που έχει

Στον εισαγγελέα η γυναίκα οδηγός που πάτησε σκύλο με ΙΧ στην Κέρκυρα – Αντιμέτωπη με κάθειρξη έως 10 έτη και πρόστιμο

Της επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ – Αν αποδειχθεί πρόθεση, είναι αντιμέτωπη με κάθειρξη έως 10 έτη

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε η 44χρονη οδηγός που κατηγορείται ότι παρέσυρε και σκότωσε με το αυτοκίνητό της έναν σκύλο στην Κέρκυρα, σε ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η υπόθεση καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας και πλέον βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.


Το περιστατικό στους Αυλιώτες

Το συμβάν σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 22 Αυγούστου, στους Αυλιώτες της βορειοδυτικής Κέρκυρας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο σκύλος βρισκόταν ξαπλωμένος στον δρόμο όταν το ΙΧ που οδηγούσε η 44χρονη κινήθηκε προς το σημείο.

Το ζώο παρασύρθηκε από το όχημα και τραυματίστηκε θανάσιμα. Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας και η δημοσιοποίηση του υλικού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Μετά τις καταγγελίες που ακολούθησαν, αστυνομικοί του Τμήματος Βόρειας Κέρκυρας προχώρησαν στη σύλληψη της οδηγού και σχηματίστηκε δικογραφία για την υπόθεση.

«Δεν ήθελα να το πατήσω», υποστήριξε η 44χρονη

Η γυναίκα οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, αρνήθηκε ότι είχε πρόθεση να σκοτώσει το ζώο.

Η 44χρονη υποστήριξε ότι δεν ήθελε να πατήσει τον σκύλο, ισχυριζόμενη ουσιαστικά ότι το περιστατικό δεν έγινε εσκεμμένα. Η πρόθεση ή μη της οδηγού αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη νομική αξιολόγηση της υπόθεσης. (ProtoThema)

Τι προβλέπει ο νόμος

Η υπόθεση μπορεί να έχει ιδιαίτερα σοβαρές ποινικές συνέπειες εφόσον από την εισαγγελική και ανακριτική έρευνα προκύψει ότι ο θάνατος του ζώου προκλήθηκε με πρόθεση.

Σύμφωνα με το άρθρο 34 του νόμου 4830/2021, για τον φόνο ή τον βασανισμό ζώου προβλέπεται κακουργηματική αντιμετώπιση, με ποινή που μπορεί να φτάσει έως και τα 10 χρόνια κάθειρξης, καθώς και χρηματική ποινή έως 500 ημερήσιες μονάδες.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η 44χρονη έχει ήδη καταδικαστεί ή ότι θα της επιβληθεί αυτομάτως η ανώτατη ποινή. Το εάν υπήρξε πρόθεση και ποια ακριβώς διάταξη θα εφαρμοστεί θα κριθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Πρόστιμο 500 ευρώ

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην οδηγό επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ, καθώς αρχικά το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από την Αστυνομία ως θανάτωση ζώου από αμέλεια.

Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται, με το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας και τα υπόλοιπα στοιχεία να εξετάζονται προκειμένου να αποσαφηνιστούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας, ενώ οι δικαστικές αρχές καλούνται πλέον να κρίνουν εάν πρόκειται για ατύχημα, όπως υποστηρίζει η οδηγός, ή εάν προκύπτουν στοιχεία που οδηγούν σε βαρύτερη ποινική μεταχείριση.