Καύσωνας Τώρα: Στο «κόκκινο» η χώρα – Δείτε ποιες περιοχές βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο
Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες έντονου καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αυξημένη υγρασία κ
Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες έντονου καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αυξημένη υγρασία κάνει την αίσθηση της ζέστης ακόμη πιο αποπνικτική.
Σε πολλές περιοχές, οι πολίτες βιώνουν θερμικές συνθήκες αισθητά υψηλότερες από αυτές που καταγράφουν τα θερμόμετρα, καθώς η συνδυασμένη επίδραση θερμοκρασίας και υγρασίας αυξάνει σημαντικά τη δυσφορία.
Έως και 42°C σε αρκετές περιοχές – Πού θα είναι πιο έντονος ο καύσωνας
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν χθες σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, όπου ο υδράργυρος άγγιξε ή και ξεπέρασε τους 41°C.
Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η άσφαλτος και οι επιφάνειες των κτιρίων αναπτύσσουν θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από εκείνες του αέρα, εντείνοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως και την Τετάρτη.
Στη δυτική και βόρεια Ελλάδα αναμένεται σταδιακή υποχώρηση της ζέστης, χάρη στην επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων. Αντίθετα, στα ανατολικά ηπειρωτικά οι θερμές και ξηρές αέριες μάζες θα διατηρήσουν τον υδράργυρο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Η Αττική, η ανατολική Στερεά, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Αργολίδα και η Κορινθία συγκαταλέγονται στις περιοχές όπου η θερμοκρασία ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών – Πότε αλλάζει ο καιρός
Οι ίδιες καιρικές συνθήκες αυξάνουν σημαντικά και τον κίνδυνο εκδήλωσης και ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιών, καθώς οι θερμές και ξηρές αέριες μάζες, σε συνδυασμό με τους ανέμους, ευνοούν την ανάπτυξη των πύρινων μετώπων.
Από την Πέμπτη προβλέπεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα, με τις μέγιστες τιμές να υποχωρούν στους 32 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
Παράλληλα, προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται μεταβολή του καιρού, με πιθανότητα εκδήλωσης βροχών και τοπικών καταιγίδων, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.
Οι οδηγίες των Αρχών για την προστασία από τον καύσωνα
Οι δήμοι στις περιοχές όπου αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν θέσει σε λειτουργία κλιματιζόμενους χώρους για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ το υπουργείο Υγείας, με έκτακτη εγκύκλιο, υπενθυμίζει τα βασικά μέτρα προστασίας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Οι υγειονομικές αρχές συστήνουν στους πολίτες να περιορίζουν τις μετακινήσεις και τη σωματική δραστηριότητα κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας, να παραμένουν σε δροσερούς ή κλιματιζόμενους χώρους, να καταναλώνουν άφθονα υγρά και να προτιμούν ελαφριά γεύματα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους ηλικιωμένους, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τις εγκύους και τα άτομα με χρόνια νοσήματα.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως έντονη ζάλη, πονοκέφαλος, σύγχυση, λιποθυμία ή πολύ υψηλή θερμοκρασία σώματος, οι πολίτες θα πρέπει να μεταφέρουν άμεσα το άτομο σε δροσερό χώρο και να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες υγείας, καθώς ενδέχεται να πρόκειται για θερμοπληξία.
Την ίδια στιγμή, οι Αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά στην ύπαιθρο, καθώς οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες.
Ραγδαία αλλαγή του καιρού: Οι περιοχές που θα χτυπήσει πρώτο το νέο κύμα κακοκαιρίας
Διαδοχικά μέτωπα που εκτείνονται από τη Δυτική Ρωσία ως την Βόρεια Ισπανία χωρίζουν την Ευρώπη σε δύο μεγάλες περιοχές. Όπως αναφέρει σε νέα του ανάρτηση ο
Καιρός: Έρχεται δεύτερος γύρος καύσωνα – Πότε αλλάζει ξανά το σκηνικό
Μετά το έντονο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα, ο προγνώστης Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για μια σύντομη αλλά αισθητή μεταβολή του καιρού, η οποία θα
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ – ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΗΝ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ! – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Σε ισχύ βρίσκεται κύμα έντονης ζέστης σε ολόκληρη τη χώρα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τοπικά ακόμη και τους 39-40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε αρκετές περιο
Καιρός: Ξεκινά καύσωνας 72 ωρών και βάζει στον “φούρνο” τη χώρα – Ποια θα είναι η πιο δύσκολη μέρα για την Αττική – Καλύτερα να μείνετε σπίτι!
Σε κλοιό ισχυρού καύσωνα βρίσκεται η χώρα, σύμφωνα με τη νέα πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια, ο οποίος προειδοποιεί για ένα έντονο κύμα ζέστ
Γιάννης Καλλιάνος: Αναλυτικά γραφήματα – Πώς θα κινηθεί ο καύσωνας σε 10 μεγάλες ελληνικές πόλεις
Καλλιάνος: Πώς θα εξελιχθεί ο καύσωνας στις 10 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας Τη νεότερη εκτίμησή του για το κύμα καύσωνα που αναμένεται να επηρεάσει τη χώ
Ακολούθησε το Freddonews.eu στο Facebook για όλες τις τελευταίες ειδήσεις