Σοκάρει ο Ευθύμιος Λέκκας: «Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε σεισμό 7,8 Ρίχτερ που θα ισοπεδώσει το 33% των κτιρίων»

May 7, 2025


Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Κωνσταντινούπολη, προβλέποντας έναν καταστροφικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέσα στα επόμενα χρόνια, με δραματικές συνέπειες για τον πληθυσμό και τις υποδομές της πόλης.Ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, προειδοποίησε για έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 βα…

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Κωνσταντινούπολη, προβλέποντας έναν καταστροφικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέσα στα επόμενα χρόνια, με δραματικές συνέπειες για τον πληθυσμό και τις υποδομές της πόλης.

Μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ως το 2027–2028

Ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, προειδοποίησε για έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναμένεται να πλήξει την Κωνσταντινούπολη έως το 2027 ή το 2028.

Μιλώντας στους Νάνσυ Ζαμπέτογλου και Θανάση Αναγνωστόπουλο, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι σεισμοί που καταγράφονται στην Τουρκία να προκαλέσουν σεισμική διέγερση και στην Ελλάδα.

Η αλληλεπίδραση σεισμών Τουρκίας – Ελλάδας

Ο Ευθύμιος Λέκκας υπενθύμισε:

«Το 1999 είχαμε στις 17 Αυγούστου τον σεισμό στη Νικομήδεια της Τουρκίας. Στις 7 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε ο σεισμός στην Αθήνα. Μετά από εκείνο τον σεισμό διαπιστώσαμε κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο φαινομένων. Όμως, τον επόμενο μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, δύο μήνες αργότερα, δεν τον ακολούθησε σεισμός στην Ελλάδα. Άρα, επηρεαζόμαστε μόνο όταν ο σεισμός συμβαίνει στο ρήγμα της Ανατολίας. Όταν γίνεται αλλού, δεν έχουμε επίδραση».

Το 1/3 των κτιρίων θα καταρρεύσει

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής τόνισε την ανησυχία του για τις συνέπειες ενός τέτοιου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη:

«Τώρα λέμε για την Κωνσταντινούπολη ότι έγινε ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι λόγω του μεγάλου μήκους του ρήγματος που δεν έχει ακόμα σπάσει, περιμένουμε έναν σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ. Αυτό συνεπάγεται την ισοπέδωση του ενός τρίτου των κτιρίων που είναι παλιά, καθώς και του ενός τρίτου των νέων κτιρίων που δεν πληρούν αντισεισμικές προδιαγραφές. Μόνο το υπόλοιπο ένα τρίτο των κτιρίων θεωρείται επαρκώς ανθεκτικό. Εκείνο που με φοβίζει περισσότερο στην Κωνσταντινούπολη είναι η ανθρώπινη έκθεση, δηλαδή ότι υπάρχουν 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε έναν περιορισμένο χώρο».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.