Βαρυστομαχιά: Μην πιείτε σόδα! Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία του Πάσχα

May 5, 2024


Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία και τη βαρυστομαχιά του Πάσχα;Αρνιά, κοκορέτσια, τζατζίκι, ρώσικη, λουκάνικα, σούβλες, γαρδούμπες – η βαρυστομαχιά και η δυσπεψία το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα είναι για τους περισσότερους δεδομένη.Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πιείτε σόδα ή άλλα ανθρακούχα αναψυκτικά. Πολλές μελέτες έχουν καταδείξεις ότι η σόδα και…

... τα άλλα ανθρακούχα ποτά (τύπου κόλα, λεμονίτα κ.λπ) οδηγούν -λόγω του ανθρακικού- περισσότερο αέρα στο στομάχι, με συνέπεια να γίνεται πιο έντονο το αίσθημα της βαρυστομαχιάς και η δυσπεψία.Τι είναι η βαρυστομαχία ή δυσπεψίαΠολλοί παραπονούνται ταυτόχρονα για κάψιμο, φούσκωμα,...

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία και τη βαρυστομαχιά του Πάσχα;

Αρνιά, κοκορέτσια, τζατζίκι, ρώσικη, λουκάνικα, σούβλες, γαρδούμπες – η βαρυστομαχιά και η δυσπεψία το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα είναι για τους περισσότερους δεδομένη.

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πιείτε σόδα ή άλλα ανθρακούχα αναψυκτικά. Πολλές μελέτες έχουν καταδείξεις ότι η σόδα και τα άλλα ανθρακούχα ποτά (τύπου κόλα, λεμονίτα κ.λπ) οδηγούν -λόγω του ανθρακικού- περισσότερο αέρα στο στομάχι, με συνέπεια να γίνεται πιο έντονο το αίσθημα της βαρυστομαχιάς και η δυσπεψία.

Τι είναι η βαρυστομαχία ή δυσπεψία

Πολλοί παραπονούνται ταυτόχρονα για κάψιμο, φούσκωμα, πόνο, ναυτία, διαταραχές κενώσεων» είναι τα πιο απλά και συνηθισμένα συμπτώματα όπως τα αποτυπώνει η παθολόγος. «Η βαρυστομαχιά μειώνει δραστικά την ποιότητα της ζωής του πάσχοντα και αρκετές φορές του προκαλεί άγχος και πανικό».

Τι την προκαλεί τη βαρυστομαχιά ή δυσπεψία

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο αυτές τις ημέρες να συμβαίνουν περιστατικά βαρυστομαχιάς γιατί μετά την νηστεία ο οργανισμός και ειδικά το στομάχι υπόκειται σε μεγάλη καταπόνηση με τα λιπαρά κρέατα, τα γλυκά και το αλκοόλ» εξηγεί η παθολόγος που επισημαίνει πως «τα ακατάστατα γεύματα, τα λιπαρά γεύματα όπως ακριβώς αυτά του Πάσχα, το stress, η κατάχρηση αλκοόλ και ορισμένων ροφημάτων, η κατάχρηση φαρμάκων, είναι ορισμένοι από τους πιο κοινούς παράγοντες που προκαλούν βαρύ στομάχι στον Έλληνα ασθενή».

Τι μπορείτε να κάνετε για τη βαρυστομαχιά ή δυσπεψία

Το πρώτο που θα σου προτείνει η αγαπημένη σου μανούλα είναι ένα ζεστό χαμομηλάκι. Είναι αλήθεια πως το χαμομήλι έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, όμως δεν συστήνεται τη χρήση του άμεσα.

«Το χαμομήλι εκείνη την ώρα είναι λάθος, αφού θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο το στομάχι σου. Μπορείς αν έχεις παραφάει το μεσημέρι και αισθανθείς τέτοια αδιαθεσία, να πιεις κάποιο χαλαρωτικό αφέψημα το βράδυ» επισημαίνουν οι παθολόγοι.

Αφού λοιπόν αφήσετε χρόνο στο στομάχι να χωνέψει δες ποιο ρόφημα μπορείς να ετοιμάσεις για να ανακουφιστείτε:

1. Αφέψημα μέντας, η οποία έχει σπασμολυτική δράση και χαλαρώνει τους μύες του πεπτικού συστήματος

2. Κανέλα σε ζεστό νερό ή χαμομήλι θα σε βοηθήσει επίσης να αντιμετωπίσεις τη δυσπεψία

3. Χαμομήλι και φασκόμηλο που λειτουργούν επίσης σαν ήπια κατασταλτικά

4. Μέλι αντί για ζάχαρη που έχει αντισηπτικές και μαλακτικές ιδιότητες

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης για βαρυστομαχιά ή δυσπεψία

α. Κάνε μασάζ τοπικά. Λίγο ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι με αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών. Κάνε ήπιο κυκλικό μασάζ στην κοιλιά και θα νιώσεις σύντομα καλύτερα.

β. Η διαδικασία της πέψης γίνεται πιο αποτελεσματικά όταν είσαι όρθια. Τι σημαίνει αυτό; Πως όσο κι αν αισθάνεσαι δυσφορία και εξάντληση προσπάθησε να μην κοιμηθείς αμέσως μετά το φαγητό. Αντίθετα καλό θα ήταν να περπατήσεις λίγο για να διευκολύνεις το στομάχι να χωνέψει.

γ. Το γεύμα της επόμενης μέρας. Χωρίς να φτάσεις στο άλλο άκρο, του να μη φας τίποτα, φρόντισε το γεύμα σου την επόμενη μέρα να είναι ελαφρύ. Απόφυγε τα λιπαρά και τα γλυκά και προτίμησε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.