Αλέξης Τσίπρας: Τι είπε για το νεο κόμμα και για τους παλιούς συντρόφους του

April 3, 2026


Σε μια εκτενή συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου που κάλυψε όλο το φάσμα της πολιτικής επικαιρότητας, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές γραμμές του σχεδίου του για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά και για τη στάση των υπαρχόντων κομμάτων.Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο πιο πιθανός χρονικός ορίζοντας γι…

Σε μια εκτενή συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου που κάλυψε όλο το φάσμα της πολιτικής επικαιρότητας, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές γραμμές του σχεδίου του για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά και για τη στάση των υπαρχόντων κομμάτων.

Χρονοδιάγραμμα, όροι συμμετοχής και αιχμές για το πολιτικό σκηνικό

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο πιο πιθανός χρονικός ορίζοντας για την επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιαστικές πολιτικές εξελίξεις. Όπως ανέφερε, οι οργανωτικές διαδικασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ωστόσο επιθυμεί η νέα πολιτική πρωτοβουλία να είναι πλήρως προετοιμασμένη πριν παρουσιαστεί στο κοινό.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των εξελίξεων σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι ο νέος φορέας θα επιδιώξει να είναι παρών σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, ακόμη κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η συγκρότησή του. Στόχος, όπως είπε, είναι να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Αλέξης Τσίπρας


Τσίπρας: Κριτική στη σημερινή κατάσταση και σχέδια

«Νομίζω θα γίνει στην ώρα του. Νομίζω ότι οι διεργασίες πρέπει να επιταχυνθούν μετά από αυτό το διάστημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, νομίζω ότι δεν θα δείτε κάποιον αιφνιδιασμό το επόμενο διάστημα. Και θα γίνει όταν θα είμαστε έτοιμοι. Όταν οι διαδικασίες οι οργανωτικές θα έχουν πληθύνει. Όταν θα έχουν βρεθεί τα πρόσωπα, οι διακηρύξεις, οι θέσεις. Γιατί θέλουμε να έχουμε μια εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση του τόπου. Μπορεί να είναι προς τον Σεπτέμβριο γιατί το πιο λογικό είναι αυτό. Αλλά οι πολιτικές εξελίξεις, όπως βλέπετε, μάς προλαβαίνουν. Άρα, με αυτή την έννοια λέω ότι εμείς ετοιμαζόμαστε», είπε συγκεκριμένα.

Τόνισε ότι «ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε ήδη να έχει προκηρύξει, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να προκηρύξει εκλογές. Μπορεί να κρατηθεί μια κυβέρνηση η οποία έχει ήδη σαράντα στον αριθμό κυβερνητικά στελέχη, υπουργούς, βουλευτές, οι οποίοι έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις τους για διάφορα σκάνδαλα, μικρά ή μεγαλύτερα στην επταετή θητεία; Μπορεί να κρατηθεί μια κυβέρνηση η οποία η σχέση της με την Ευρώπη είναι η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

ΟΠΕΚΕΠΕ, ακρίβεια και πολιτική σύγκρουση


Επίθεση Τσίπρα σε όλα τα μέτωπα

«Στην αριστερά πάντοτε έβλεπες διασπάσεις. Η συγκολλητική ουσία στα αριστερά είναι οι ιδέες. Στη δεξιά είναι τα συμφέροντα. Προσωπικά μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά στην πολιτική είναι αναμενόμενο. Οι διαφωνίες δεν έχουν προσωπικό χαρακτήρα τις περισσότερες φορές. Με τους περισσότερους εξ’ αυτών συνομιλώ». Όπως είπε όμως, «υπάρχουν άνθρωποι που έπεσαν στην παγίδα του ετεροκαθορισμού με τον Τσίπρα επειδή έδινε κάποια λεπτά δημοσιότητας. Στην πολιτική όμως δεν αρκεί να ετεροπροσδιορίζεσαι, το κρίσιμο είναι να αυτοπροσδιορίζεσαι. Και αυτό είναι για όλους. Και για μας που κάνουμε αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη. Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα πει τα χειρότερα για το Μητσοτάκη, αλλά αν έχεις μια εναλλακτική πρόταση για τον κόσμο απέναντι σε αυτό που ζούμε τώρα» σχολίασε.

Σχολιάζοντας τα άλλα κόμματα του χώρου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πριν από έναν χρόνο πίστευα στην πρόσθεση, τώρα δεν αρκεί η πρόσθεση, χρειάζεται πολλαπλασιασμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν κατάφερε. Όλοι όσοι πορευτήκαμε σε αυτό το ταξίδι στον ΣΥΡΙΖΑ από εμένα θα έχουν εκτίμηση, θα τους τιμώ. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα προχωρήσω στο αύριο με τα μάτια του χθες. Αν ένα βάζο σπάσει και το ενώσω δε θα είναι το ίδιο. Πρέπει να γίνει προσπάθεια ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με σαφή ιδεολογική αναφορά στον προοδευτικό χώρο, με τις αξίες μας στην Αριστερά».

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.