Πανελλήνιες 2024: Οι ημερομηνίες – Το αναλυτικό πρόγραμμα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ- Οι αλλαγές στους συντελεστές

February 29, 2024


Πανελλήνιες 2024: Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι για τις φετινές εξετάσεις. Όλο το πρόγραμμα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και οι φήμες για τέλος των Πανελληνίων.Διαβάστε επίσης: Η ιστορία της Παρασκευής μάς εμπνέει μέχρι σήμερα: H τυφλή μαθήτρια που αρίστευσε στις Πανελλαδικές!Με Πανελλήνιες θα διεκδικήσουν και το 2024 οι υποψήφιοι μια θέση στα Πανεπιστήμια της χώρας. Η φετινή διαδικασία δεν έχει καμία αλλαγή…

... σε σχέση με πέρσι, όμως ήδη υπάρχουν πληροφορίες για σημαντικές αλλαγές στις οποίες μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» από το υπουργείο Παιδείας και θα ισχύσουν άμεσα, εφόσον «περάσουν».Σε ό,τι αφορά πάντως τις φετινές πανελλαδικές, το πρόγραμμα έχει δοθεί σε μαθητές και...

Πανελλήνιες 2024: Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι για τις φετινές εξετάσεις. Όλο το πρόγραμμα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και οι φήμες για τέλος των Πανελληνίων.

Διαβάστε επίσης: Η ιστορία της Παρασκευής μάς εμπνέει μέχρι σήμερα: H τυφλή μαθήτρια που αρίστευσε στις Πανελλαδικές!

Με Πανελλήνιες θα διεκδικήσουν και το 2024 οι υποψήφιοι μια θέση στα Πανεπιστήμια της χώρας. Η φετινή διαδικασία δεν έχει καμία αλλαγή σε σχέση με πέρσι, όμως ήδη υπάρχουν πληροφορίες για σημαντικές αλλαγές στις οποίες μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» από το υπουργείο Παιδείας και θα ισχύσουν άμεσα, εφόσον «περάσουν».

Σε ό,τι αφορά πάντως τις φετινές πανελλαδικές, το πρόγραμμα έχει δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για να οργανώσουν το διάβασμα και την προετοιμασία τους.

Πιο αναλυτικά, ήδη από τον Σεπτέμβριο έχει βγει το πρόγραμμα των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024 των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, Ειδικών και Μουσικών μαθημάτων αλλά και η προθεσμία Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

Πανελλαδικές εξετάσεις 2024

Σημειώνεται πως ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., που είναι κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι επίσης κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Πρόγραμμα Πανελληνίων 2024 στα ΓΕΛ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

(Ο.Π.= Ομάδα Προσανατολισμού)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-5-2024

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

– ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΤΡΙΤΗ 4-6-2024

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

– ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

– ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 6-6-2024

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

– ΛΑΤΙΝΙΚΑ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ KAI Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

– ΧΗΜΕΙΑ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

– ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2024

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

– ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

-ΦΥΣΙΚΗ

+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

– ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα Πανελληνίων 2024 στα ΕΠΑΛ
ΠΕΜΠΤΗ 30-5-2024

– ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 1-6-2024

– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα)

ΔΕΥΤΕΡΑ 3-6-2024

– ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II

– ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ)

– ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

– ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 5-6-2024

– ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2

– ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

– ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

– ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΤΡΙΤΗ 11-6-2024

– ΥΓΙΕΙΝΗ

– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

– ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ)

– ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 13-6-2024

– ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

– ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

– ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ

– ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-6-2024

– ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

– ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ

-ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ)

– ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 17-6-2024

– ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

– ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

– ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ

Πρόγραμμα Πανελληνίων 2024 στα ειδικά μαθήματα
ΤΡΙΤΗ 18-6-2024: ΑΓΓΛΙΚΑ 12:00μ.μ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19-6-2024: ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ 8:30 π.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 20-6-2024: ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ 8:30 π.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-6-2024: ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 8:30 π.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22-6-2024: ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ 11:30 π.μ.

ΤΡΙΤΗ 25-6-2024: ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ 8:30 π.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-6-2024: ΓΑΛΛΙΚΑ 8:30 π.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 27-6-2024: ΙΣΠΑΝΙΚΑ 8:30 π.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-6-2024: ΙΤΑΛΙΚΑ 8:30 π.μ.

Σε 21 Τμήματα αυξήθηκε ο συντελεστής της ΕΒΕ, σε ένα Τμήμα (Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ), μειώθηκαν οι συντελεστές στα σχέδια από 1 σε 0,8. Σε 18 Τμήματα μειώθηκαν οι συντελεστές της ΕΒΕ. Η μεγαλύτερη αύξηση συντελεστή υπάρχει στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΑΠΘ από 0,8 σε 1,2. Στα υπόλοιπα Τμήματα η αύξηση του συντελεστή κυμαίνεται από 0,05 έως 0,2.

Οι μειώσεις στους συντελεστές της ΕΒΕ έχουν σκοπό να μειώσουν τις κενές θέσεις που υπάρχουν σε αρκετές σχολές. Οι αυξήσεις των συντελεστών θα έχουν ως αποτέλεσμα να μπορούν να δηλώσουν το Τμήμα λιγότεροι υποψήφιοι με πιθανή συνέπεια να μείνουν κάποιες θέσεις κενές. Τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Παν. Μακεδονίας και του Παν. Ιωαννίνων αποκτούν για πρώτη φορά συντελεστή για την ΕΒΕ.

Οι περισσότερες αλλαγές καταγράφονται στα περιφερειακά Ιδρύματα, με τα τμήματα που τα τελευταία χρόνια πραγματεύονται δημοφιλή αντικείμενα σπουδών να αυξάνουν το συντελεστή τους και φυσικά να δυσκολεύουν την εισαγωγή των φοιτητών.

Σχολές όπως Νομικές και Ιατρικές παραμένουν με τον υψηλότερο συντελεστή, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων είναι πολύ μεγάλος. Στις στρατιωτικές και στις αστυνομικές σχολές δεν υπήρξε καμία μεταβολή, καθώς ήδη από πέρσι οι Σχολές Ευελπίδων και οι Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού και οι Σχολές Ναυτικών Δοκίμων είχαν μειώσει το συντελεστή. Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ από 0,80 ανέβασε το συντελεστή στο 1,20, όπως και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο ίδιο τμήμα από 0,93 στο 1.

Αντίστοιχα, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης από 0,90 πέρσι τον αύξησε στο 0,95. Από το 1 στο 1,10 αύξησε το συντελεστή και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. Τρεις αλλαγές καταγράφονται και στα Τμήματα Πληροφορικής στην περιφέρεια.

Ειδικότερα, το Τμήμα Πληροφορικής στην Καστοριά (Παν. Δυτικής Μακεδονίας), το Τμήμα Πληροφορικής στην Αρτα (Παν. Ιωαννίνων) και το Τμήμα Πληροφορικής στην Τρίπολη (Παν. Πελοποννήσου) αύξησαν το συντελεστή σε σχέση με πέρσι.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανέβασε το συντελεστή στα Τμήματα Γεωπονίας, Κινηματογράφου και Πολιτικών Μηχανικών, τον κατέβασε όμως στο Τμήμα Ιστορίας, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας. Το ΕΚΠΑ έκανε μόλις μία αυξητική μεταβολή για το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αύξησε το συντελεστή στο τμήμα Νοσηλευτικής στη Λάρισα.Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέβασε το συντελεστή στο Παιδαγωγικό Προσχολικής Αγωγής, σε μία περίοδο προσλήψεων και διορισμών στην εκπαίδευση.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.