Άκυρες οι Αλκυονίδες μέρες 2024: Πότε έρχονται τελικά, πρόβλεψη καιρού

January 22, 2024


Αλκυονίδες μέρες: Αναμένονταν στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά τελικά οι μετεωρολόγοι έδωσαν άλλη πρόγνωση. Όσα ξέρουμε για τον καιρό των επόμενων ημερών.Τσουχτερό κρύο και χιονιά μάς επιφύλασσε το τρίτο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, με την πρόγνωση να αλλάζει συνεχώς. Τα πρόσφατα προηγούμενα χρόνια οι Αλκυονίδες μέρες ξεκινούσαν από τις πρώτες μέρες του χρόνου, ενώ συνήθως είναι στα μέσα Ιανουαρίου.Με …

Αλκυονίδες μέρες: Αναμένονταν στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά τελικά οι μετεωρολόγοι έδωσαν άλλη πρόγνωση. Όσα ξέρουμε για τον καιρό των επόμενων ημερών.

Τσουχτερό κρύο και χιονιά μάς επιφύλασσε το τρίτο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, με την πρόγνωση να αλλάζει συνεχώς.

Τα πρόσφατα προηγούμενα χρόνια οι Αλκυονίδες μέρες ξεκινούσαν από τις πρώτες μέρες του χρόνου, ενώ συνήθως είναι στα μέσα Ιανουαρίου.

Με την πρωτόγνωρη Άνοιξη του Δεκεμβρίου όμως, φαίνεται ότι τα πράγματα φέτος θα είναι εντελώς διαφορετικά.

Μία πρώτη αναφορά σε πολλές ημέρες καλοκαιρίας επιφύλαξε τις προηγούμενες ημέρες ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τις 19/1.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Γιαννόπουλος έχει ήδη κάνει μια μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τις υπόλοιπες ημέρες του Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι μετά το τελευταίο κρύο θα έρθει παρατεταμένη καλοκαιρία μετά τις 22/1.

Άρα ο υπόλοιπος Ιανουάριος μέχρι το τέλος του θα κυλήσει με υπέροχο καιρό και μάλλον θα βαφτίσουμε τις τελευταίες ημέρες του μήνα ως… Αλκυονίδες.

Τι είναι οι Αλκυονίδες μέρες

Η περίοδος των Αλκυονίδων διαρκεί περίπου 10 ημέρες και συνήθως ξεκινά από τα μέσα Ιανουαρίου με το θερμόμετρο να είναι πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι αλκυονίδες μέρες λαμβάνουν χώρα κατά το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου, αλλά είναι πιο συχνές μεταξύ 16-31 Ιανουαρίου.

«Η παράδοση μπορεί να λέει ότι οι Αλκυονίδες είναι κάποιες ημέρες που χρειάζεται η αλκυών, ένα πουλί για να μπορέσει να γεννήσει και να κλωσήσει τα αυγά της, αλλά στην ουσία πρόκειται για κάτι τελείως φυσιολογικό καθώς σαν χώρα είμαστε πολύ νότια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και μέσα στο χειμώνα υπάρχουν κάποια διαστήματα καλοκαιρίας, μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία.

Λόγω του συσχετισμού με την κλιματική αλλαγή θεωρούμε ή μερικές φορές έτσι περίπου γίνεται να είναι πολύ μεγάλα αυτά τα διαστήματα που έχουμε ανομβρία, άρα γενικά καλό καιρό», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Αντώνης Λάλος και προσθέτει: «Θεωρούμε τρεις-τέσσερις ημέρες μαζεμένες που χαρακτηρίζονται από ηλιοφάνεια, από διαφορά θερμοκρασίας την ημέρα από την νύχτα με ένα εύρος που μπορεί να φτάνει και τους 15 και τους 20 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιπτώσεις και άπνοια, Αλκυονίδες Ημέρες».

Η ύπαρξη ημερών καλοκαιρίας στην Ελλάδα μέσα στον χειμώνα, δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά έχει παρατηρηθεί διαχρονικά, αν και οι λεγόμενες Αλκυονίδες Ημέρες δεν έρχονται κάθε χρόνο.

«Η στατιστική εδώ και πολλά χρόνια έχει δείξει ότι υπάρχει ένα μέγιστο εμφάνισης αυτών των θερμοκρασιών μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και αρχών Φεβρουαρίου περίπου. Αυτό είναι το μέγιστο διάστημα, δεξιά και αριστερά κάποιες μέρες μπορούμε να τις θεωρήσουμε Αλκυονίδες αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στον Οκτώβριο ή το Μάρτιο γιατί μετά μπαίνουμε σε άλλη εποχή.

Δεν παρατηρούνται οι ημέρες αυτές κάθε χρόνο, πέρυσι αν θυμάμαι καλά δεν είχαμε κάποιες ιδιαίτερες ημέρες, φέτος είχαμε τουλάχιστον 2 φορές, ήταν δηλαδή δυο-τρία πενθήμερα, όπως αυτές τις τελευταίες ημέρες.

Μπορεί να εμφανιστούν ξανά φέτος αλλά όσο περνάει ο καιρός, δηλαδή μετά τις 15 Φλεβάρη η μέρα μεγαλώνει, ο ήλιος παίζει και αυτός το ρόλο του αν δεν έχει συννεφιά και ακόμα και μέρες οι οποίες δεν είναι ”καθαρόαιμες” Αλκυονίδες μυρίζουν άνοιξη, μπαίνουμε σε άλλη εποχή», τονίζει ο κ. Λάλος.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.