14 διάσημοι Έλληνες με τσιγγάνικη καταγωγή – Με τον 8ο μείναμε κάγκελο

October 5, 2023


Αρκετοί είναι οι διάσημοι Έλληνες με μεγάλες επιτυχίες, που έχουν μια διαφορετική καταγωγή και δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι, που προέρχονται από το λαό των Τσιγγάνων.Ένας λαός πατροπαράδοτα νομαδικός, χωρίς γραπτή γλώσσα που στο πείσμα των εποχών διατηρεί τις παραδόσεις και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά του στοιχεία: Αυτοί είναι οι Ρομά ή όπως αλλιώς ονομάζονται ανά χώρα οι φυλές των τσιγγάνων (πχ Γ…

...κιτάνος στην Ισπανία, Σιντ στην Ιταλία).Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπάρχουν 12 εκατομμύρια Ρομά παγκοσμίως ενώ μόνο στην Ευρώπη ο πληθυσμός τους υπολογίζεται περίπου στα 8 με 10 εκατομμύρια.Κι επειδή ως φυλή διακρίνεται εκτός από το ελεύθερο πνεύμα για το πάθος τους για το χορό,...

Αρκετοί είναι οι διάσημοι Έλληνες με μεγάλες επιτυχίες, που έχουν μια διαφορετική καταγωγή και δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι, που προέρχονται από το λαό των Τσιγγάνων.

Ένας λαός πατροπαράδοτα νομαδικός, χωρίς γραπτή γλώσσα που στο πείσμα των εποχών διατηρεί τις παραδόσεις και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά του στοιχεία: Αυτοί είναι οι Ρομά ή όπως αλλιώς ονομάζονται ανά χώρα οι φυλές των τσιγγάνων (πχ Γκιτάνος στην Ισπανία, Σιντ στην Ιταλία).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπάρχουν 12 εκατομμύρια Ρομά παγκοσμίως ενώ μόνο στην Ευρώπη ο πληθυσμός τους υπολογίζεται περίπου στα 8 με 10 εκατομμύρια.

Κι επειδή ως φυλή διακρίνεται εκτός από το ελεύθερο πνεύμα για το πάθος τους για το χορό, τη μουσική και την άθληση, δεν είναι λίγοι οι τσιγγάνοι καλλιτέχνες και ποδοσφαιριστές που έχουν διακριθεί στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, με άλλους γνωστούς της χώρας να συγκλονίζουν με τον κίνδυνο που διέτρεξαν.

Οι διάσημοι Έλληνες με τσιγγάνικη καταγωγή

Ποτέ δεν έκρυψε την τσιγγάνικη καταγωγή της – κι από τους δύο γονείς – η τραγουδίστρια. Όπως έχει μάλιστα δηλώσει θεωρεί ευλογία την καταγωγή αυτή μιας και… «Έχει έρωτα. Είμαστε ευτυχισμένοι με απλά και ωραία μικρά πράγματα. Δύσκολα ένας άνθρωπος που έχει τα πάντα από άποψη υλικών αγαθών είναι ευτυχισμένος. Ερωτευόμαστε, αγαπάμε και είμαστε 100% εκεί. Έχουμε πάθος».

14 διάσημοι Έλληνες με τσιγγάνικη καταγωγή - Με τον 8ο μείναμε κάγκελο

Από τις πιο ωραίες γυναικείες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής, η Ελένη Λαβίδα όπως είναι το πραγματικό της όνομα μεγάλωσε νομαδικά ως πραγματική Ρομ, δίπλα στον σαντουριέρη πατέρα της και την τραγουδίστρια μητέρα της.

14 διάσημοι Έλληνες με τσιγγάνικη καταγωγή - Με τον 8ο μείναμε κάγκελο

Ο Χρήστος Πατσατζόγλου ο αξέχαστος αμυντικός μέσος του Ολυμπιακού ανήκει κι αυτός στη φυλή των Ρομά.

14 διάσημοι Έλληνες με τσιγγάνικη καταγωγή - Με τον 8ο μείναμε κάγκελο

Γνωστή είναι η τσιγγάνικη καταγωγή του τραγουδιστή και δεν την έκρυψε ποτέ. Ο ίδιος γεννήθηκε σε χωριό της Αμαλιάδας κι από πολύ μικρή ηλικία συνόδευε την οικογένειά του ως πωλητής σε πανηγύρια. Ως γνήσιος τσιγγάνος από μικρός έγινε άσσος στο κλαρίνο ενώ αυτός που τον έπεισε ν΄ακολουθήσει το τραγούδι ήταν ο Βασίλης Σαλέας.

14 διάσημοι Έλληνες με τσιγγάνικη καταγωγή - Με τον 8ο μείναμε κάγκελο

Κι ο βιρτουόζος – μάγος του βιολιού Λευτέρης Ζέρβας, με διεθνή αναγνωρισιμότητα έχει επίσης τσιγγάνικες ρίζες.

Γνωστή είναι και η καταγωγή του Ζαφείρη Μελά.

Ο ερμηνευτής και τραγουδοποιός με την ιδιότυπη φωνή και ερμηνευτικό ύφος, η φήμη του οποίου έχει φτάσει μέχρι και το Λευκό Οίκο, εκπρόσωπος της κοινωνικής και ανθρωπιστικής μπαλάντας είναι κι αυτός τσιγγάνος.

Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του, Κώστας Καραγιάννης υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς μουσικούς κλαρίνου της εποχής του και ο πατέρας του Βαγγέλης Χατζής, ήταν δεξιοτέχνης στο σαντούρι οπότε από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική.

14 διάσημοι Έλληνες με τσιγγάνικη καταγωγή - Με τον 8ο μείναμε κάγκελο

Ο Βασίλης Παϊτέρης είναι από τους πιο γνωστούς Έλληνες τσιγγάνους τραγουδιστές και συνθέτες. Στο παρελθόν ασχολήθηκε και με την πολιτική ενώ είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τσιγγάνων και Φίλων της Τσιγγάνικης Μουσικής, με τον διακριτικό τίτλο «ΡΟΜΕΝ».

Από τους πιο γνωστούς Έλληνες τσιγγάνους είναι κι ο βιρτουόζος του κλαρίνου Γιώργος Μάγκας που κατάφερε με το κλαρίνο του και την πληθωρική προσωπικοτητά του να γίνει γνωστός κι εκτός συνόρων.

Τα βήματα του διάσημου πατέρα του ακολούθησε κι ο γιός του Κώστα Χατζή, Αλέξανδρος. Με μητέρα Γερμανίδα και ρίζες Ρομ από τον πατέρα του ο ίδιος αστειευόμενος σε συνεντεύξεις του δηλώνει “ένας τσιγγάνος που είναι πάντα στην ώρα του στα ρεντεβού και με… τσαντίρι που έχει διεύθυνση.

Ήταν ο καλύτερος λαικός κλαρινοπαίχτης της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στην εποχή του, με διεθνή καριέρα. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο και η κηδεία του έγινε λαϊκό προσκήνυμα.

Τα βήματα της οικογένειας των Σαλέηδων και του διάσημου θείου του ακολούθησε κι ο συνονόματος ανηψιός του Βασίλης Σαλέας ο νεότερος – πασίγνωστος τσιγγάνος λαϊκός οργανοπαίκτης κι αυτός.

Ο τσιγγάνος τραγουδιστής μεσουράνησε τις δεκαετίες του 1960 και 1970 στο λαικό τραγούδι.

14 διάσημοι Έλληνες με τσιγγάνικη καταγωγή - Με τον 8ο μείναμε κάγκελο

Κι ο Αγγελόπουλος ο νεότερος δεν ξεχνάει την τσιγγάνικη καταγωγή του.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.