Πρώτη παραμένει η Νέα Δημοκρατία στη νέα δημοσκόπηση της Real Polls, που διεξήχθη για λογαριασμό του Protagon. Μάλιστα, υπερβαίνοντας το 30% μετά από καιρό. Το κυβερνών κόμμα βρίσκεται με ποσοστό 31,9% στην πρώτη θέση, ενώ έπεται η Πλεύση Ελευθερίας, αφήνοντας στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ.Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται στη δεύτερη θέση με 18,9%, συνεχίζοντας να απορροφά σημαντικό μέρος της λεγόμενης…
Πρώτη παραμένει η Νέα Δημοκρατία στη νέα δημοσκόπηση της Real Polls, που διεξήχθη για λογαριασμό του Protagon. Μάλιστα, υπερβαίνοντας το 30% μετά από καιρό. Το κυβερνών κόμμα βρίσκεται με ποσοστό 31,9% στην πρώτη θέση, ενώ έπεται η Πλεύση Ελευθερίας, αφήνοντας στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ.
Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται στη δεύτερη θέση με 18,9%, συνεχίζοντας να απορροφά σημαντικό μέρος της λεγόμενης «αντισυστημικής ψήφου». Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 12,9%. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σε ελεύθερη πτώση, καταγράφοντας μόλις 5% στην πρόβλεψη αποτελέσματος.
Έξι κόμματα στη Βουλή
Η δημοσκόπηση δείχνει την προοπτική εξακομματικής Βουλής, καθώς τόσο η Νίκη όσο και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου δεν καταφέρνουν να περάσουν το όριο του 3%. Στην πρόβλεψη αποτελέσματος, η Βουλή θα είναι εξακομματική. Η Νέα Δημοκρατία μετράται στο 31,9%. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι στο 18,9%, ενώ το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με 12,9%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 7,3%, Ελληνική Λύση με 7,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%.
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία είναι μακράν πρώτη με 27,7%, μια εντυπωσιακή ανάκαμψη από το 21,2% της αντίστοιχης έρευνας της περιόδου 4-6 Φεβρουαρίου (εν μέσω, τότε, συλλαλητηρίων για τα Τέμπη) και με άνοδο 1,7% σε σχέση με την τελευταία έρευνα των Real Polls/Protagon (4-7 Απριλίου) που είχε δώσει στο κυβερνών κόμμα ένα 26%. Ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με 14,1% και το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα με 9,2%. Το ΚΚΕ καταγράφει 6,4%, η Ελληνική Λύση 5,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,7%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν 14,8% των ερωτηθέντων.
Σχετικά με την πρόθεση ψήφου σε υποθετικά σενάρια αλλαγής ηγεσίας στα κόμματα: Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεν την πρωτοκαθεδρία, ωστόσο χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποχωρεί σημαντικά στο 24%. Αντίθετα, ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη φαίνεται να ενισχύεται εντυπωσιακά, φτάνοντας το 17,1%.
Η Πλεύση Ελευθερίας, χωρίς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, εμφανίζεται να καταρρέει στο 2,8%, ποσοστό που δεν της επιτρέπει είσοδο στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον Σωκράτη Φάμελλο, εμφανίζει ενίσχυση, ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση με 8,4%. Παράλληλα, ποσοστό 17,5% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο.
Όσον αφορά την αποτίμηση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, το 47,5% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση ήταν εξίσου αποτελεσματική και μεταρρυθμιστική τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη θητεία της. Αντίθετα, το 29,4% εκτιμά ότι υπήρξε πιο επιτυχημένη στην πρώτη τετραετία.
Στο καίριο ερώτημα για τους λόγους της αδυναμίας της αντιπολίτευσης να ασκήσει ουσιαστική πίεση στην κυβέρνηση, η πλειοψηφία (63,5%) αποδίδει το φαινόμενο στην έλλειψη ισχυρών ηγετικών φυσιογνωμιών. Το 44,2% επισημαίνει την απουσία προγραμματικών προτάσεων, ενώ 27% αναφέρονται τόσο στην απροθυμία για συνεργασίες όσο και στην επικοινωνιακή υπεροχή της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα, το 33% περίπου των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να στηρίξει ένα νέο κόμμα που θα τοποθετείται στα δεξιά ή κεντροδεξιά του πολιτικού φάσματος. Αντίστοιχα, το 36% εμφανίζεται δεκτικό στην προοπτική ενός νέου πολιτικού φορέα στα αριστερά ή κεντροαριστερά.
Τέλος, ποσοστό 45,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα συνιστούσε επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ απλώς να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις εκλογές. Για το 29,2%, επιτυχία θα ήταν η επίτευξη ποσοστού της τάξης του 20%, ανεξαρτήτως της τελικής κατάταξης, ενώ μόλις το 5,6% εκτιμά πως επιτυχία θα ήταν η πρωτιά.
Δείτε και αυτά