May 13, 2025


Τρίτη και 13 σήμερα, και δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται τα χειρότερα. Είναι μία ημέρα η οποία θεωρείται γρουσούζικη, αλλά ποιοι είναι οι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτές τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες;Ο βασικότερος λόγος που θεωρείται γρουσούζικη, από τους Έλληνες, είναι ότι μια Τρίτη και 13, του 1453 για την ακρίβεια, είναι η ημέρα που ξεκίνησε η κατάκτηση της χώρας από τους Τού…

Τρίτη και 13 σήμερα, και δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται τα χειρότερα. Είναι μία ημέρα η οποία θεωρείται γρουσούζικη, αλλά ποιοι είναι οι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτές τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες;

Ο βασικότερος λόγος που θεωρείται γρουσούζικη, από τους Έλληνες, είναι ότι μια Τρίτη και 13, του 1453 για την ακρίβεια, είναι η ημέρα που ξεκίνησε η κατάκτηση της χώρας από τους Τούρκους. Ήταν εκείνη την Τρίτη που έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης.


Τρίτη και 13: Πώς κατέληξε να θεωρείται γρουσούζικη μέρα;

Βέβαια, οι δεισιδαιμονίες που έχουν συνδεθεί με την «γρουσούζικη» αυτή μέρα δεν έχουν πολλές φορές σύνδεση με την πραγματικότητα! Σήμερα, για παράδειγμα, δε θεωρείται κατάλληλη μέρα για να ξεκινήσετε κάτι καινούριο ή για να ταξιδέψετε. Για τους ακραίους προληπτικούς είναι ακατάλληλη μέρα μέχρι και για να… βγουν από το σπίτι τους.

Να σημειωθεί ότι για τους αγγλοσάξονες η αντίστοιχη μέρα θεωρείται η «Παρασκευή και 13» και στην Ελλάδα όμως η συγκεκριμένη ημέρα αντιμετωπίζεται «με σκόρδο» προκειμένου να φύγει το κακό.

Δεισιδαιμονίες από τα «βάθη» των αιώνων

Οι Έλληνες είχαν ιδιαίτερη αγάπη στις δεισιδαιμονίες από τα βάθη του χρόνου και σε συνάρτηση με τις πολεμικές συγκρούσεις της Άλωσης της Πόλης, απλά «επιβεβαιώθηκαν». Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το 13 είναι ο αριθμός που ακολουθεί το «τέλειο 12». Αυτό εξηγείται από το ότι:

  • Οι Θεοί του Ολύμπου ήταν δώδεκα, όπως και οι άθλοι του Ηρακλή, δώδεκα και οι μήνες του χρόνου, δύο τα δωδεκάωρα της ημέρας, δώδεκα οι μαθητές του Χριστού, μέχρι και τα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης είναι δώδεκα.
  • Ο αριθμός «12» κατά συνέπεια δείχνει να έχει την έννοια της τελειότητας, της ολοκλήρωσης. Έτσι το «τέλειο 12» κάνει το 13 να διαλύει αυτήν την τελειότητα, να παίρνει ένα «κομμάτι» της ολοκλήρωσης.

…και το «κακό» της Τρίτης

Η ημέρα Τρίτη έχει αποκτήσει τη θέση της κακιάς σημασίας, χάρη στο λόγο των Ελλήνων. Όταν, για παράδειγμα, θέλουμε να τερματίσουμε κάτι λέμε «με το ένα, με το δύο, με το τρία!». Από την άλλη, όταν γίνεται κάτι κακό, πάντα περιμένουμε ότι θα «τριτώσει» για να τελειώσει.

Αν λοιπόν λάβει κανείς όλα αυτά υπόψη του, τότε ναι, η Τρίτη και 13 έχει μια «γρουσουζιά»…

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.