
Ο Γεράσιμος Ιάσονας, ένας από τους επιζώντες της τραγωδίας στα Τέμπη, επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από δύο χρόνια αγώνα. Η μητέρα του, σπάζοντας για πρώτη φορά τη σιωπή της, περιγράφει τον ατελείωτο Γολγοθά που βιώνει η οικογένεια και την αδιάκοπη ελπίδα της για ένα θαύμα.«Πόσο να αντέχει ο άνθρωπος, να βλέπει ό,τι αγαπάει να υποφέρει; 58 είναι τα θύματα! Και βάλτε τα στη νιοστή!», λέει με ραγισμ…
Ο Γεράσιμος Ιάσονας, ένας από τους επιζώντες της τραγωδίας στα Τέμπη, επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από δύο χρόνια αγώνα. Η μητέρα του, σπάζοντας για πρώτη φορά τη σιωπή της, περιγράφει τον ατελείωτο Γολγοθά που βιώνει η οικογένεια και την αδιάκοπη ελπίδα της για ένα θαύμα.
Ο αβάσταχτος πόνος μιας μητέρας
«Πόσο να αντέχει ο άνθρωπος, να βλέπει ό,τι αγαπάει να υποφέρει; 58 είναι τα θύματα! Και βάλτε τα στη νιοστή!», λέει με ραγισμένη φωνή η μητέρα του Γεράσιμου.
Ανακαλεί τη στιγμή που αντίκρισε το παιδί της διασωληνωμένο, τότε που του υποσχέθηκε πως θα κάνει τα πάντα για να του προσφέρει ό,τι υπάρχει διαθέσιμο στον κόσμο.
Οι σοβαρές βλάβες από την έκρηξη
«Οι γιατροί μου είπαν ότι η ζημιά προκλήθηκε από το ωστικό κύμα της έκρηξης. “Είναι σαν να έσκασε πυρηνική βόμβα μέσα στο κεφάλι του”, μου είπαν. Τα κύτταρα του εγκεφάλου του υπέστησαν σοβαρή καταστροφή. Δεν ήταν ένα απλό τραύμα», εξηγεί.
Αμέτρητες χειρουργικές επεμβάσεις
Η μητέρα του Γεράσιμου περιγράφει τις κρίσιμες επεμβάσεις που ακολούθησαν. «Η πρώτη εγχείρηση έγινε αμέσως, γιατί η πίεση στον εγκέφαλο αυξανόταν δραματικά. Μέσα σε δώδεκα ώρες ακολούθησε δεύτερη κρανιεκτομή. Άντεξε, ενώ κανείς δεν το περίμενε. Οι πνεύμονες είχαν υποστεί θλάσεις, όλα τα εσωτερικά όργανα ήταν τραυματισμένα, ενώ είχε σπασμένα πλευρά και έναν σπόνδυλο», αναφέρει.
Η κατάστασή του ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Δύο αντλίες με ειδικά φίλτρα ανακυκλώνανε το αίμα του, ενώ ακολούθησαν και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, μεταξύ αυτών και μία στο πόδι όπου τοποθετήθηκε λάμα με βίδες. Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν σοβαρές λοιμώξεις. «Οι γιατροί του χάριζαν τη ζωή κάθε μέρα», τονίζει η μητέρα του.
Αγώνας για την καλύτερη ιατρική φροντίδα
Παρά τις αντιξοότητες, δεν έχασε την πίστη της. «Ήμουν σίγουρη πως θα αντέξει και ήδη προγραμμάτιζα τα επόμενα βήματα. Κρεμόμουν από τα χείλη των γιατρών», λέει.
Έχοντας εξαντλήσει τις επιλογές στην Ελλάδα, επικοινώνησε με το Columbia στις ΗΠΑ, αλλά το υπερατλαντικό ταξίδι δεν ήταν ακόμη εφικτό. Τότε στράφηκε στην Ευρώπη. Ο Γεράσιμος έγινε δεκτός στη Λωζάνη και στη Ζυρίχη, όμως τελικά μεταφέρθηκε στο Ανόβερο. Εκεί, μέσα σε λίγες ημέρες, η κατάσταση του επιδεινώθηκε και επέστρεψε στην Ελλάδα σε κρίσιμη κατάσταση. Οι γιατροί στη Λάρισα έκαναν και πάλι το θαύμα τους.
Δείτε και αυτά